Witamina C jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ pełni wiele ważnych funkcji: wspiera układ odpornościowy, pomaga w zwalczaniu szkodliwych dla organizmu wolnych rodników, chroni komórki przed uszkodzeniem, wspomaga wchłanianie żelaza, wspiera układ krwionośny oraz wspiera mechanizm usuwania toksyn z organizmu.
Należy zwrócić uwagę, iż organizm nie jest w stanie sam syntetyzować witaminy C.
Głównymi formami witaminy C dostarczanymi wraz z dietą jest kwas L-askorbinowy oraz kwas dehydroaskorbinowy.
Niedobór tej witaminy prowadzi do wystąpienia szkorbutu.
Z uwagi na pozytywny wpływ na organizm warto uwzględniać ją w swoim codziennym jadłospisie poprzez spożycie warzyw i owoców.
Z owoców rosnących w Polsce największą ilość witaminy C zawiera dzika róża (680–1200 mg/100g), rokitnik (120–1100 mg/100g), oraz czarna porzeczka (200-400 mg/100g).
Dla porównania cytrusy podawane często jako bogate źródło witaminy C, zawierają między 30-70 mg/100 g witaminy C i tak pomarańcza (50–55 mg/100g), cytryna (40-60 mg/100g), grejpfrut (30-70 mg/100g).
Z warzyw bogatym źródłem witaminy C jest natka pietruszki (180 mg/100g, stanowiąca jedno z ważniejszych źródeł witaminy C w polskiej diecie, następnie jarmuż (120 mg/100g), szczypiorek (50–100 mg/100g), różne odmiany kapusty (50–95 mg/100g).
Warto pamiętać, że zwartość witaminy C w wyżej wymienionych owocach i warzywach może się różnić w zależności od warunków uprawy, świeżości, sposobu przechowywania i przygotowywania owoców i warzyw.
Warto uwzględnić różnorodność owoców i warzyw w diecie, aby zapewnić odpowiednią ilość witaminy C. Cytrusy stanowią dobre źródło witaminy C jednak jej ilość nie jest w nich największa.
Źródła:
- Musioł C., Szawczuk W., Gawdzik B., Kuban-Jankowska A., Przychodzień P, Górska- Ponikowska M., Witamina C w medycynie i kosmetologii. Wiadomości chemiczne, 2019, 73,s. 503-522
- Zawada K, Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka. Herbalism 1(2)/2016, s. 22-34.
- https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-cytrusy-to-glowne-zrodlo-witaminy-c/