17mar

MIT: Cytrusy to główne źródło witaminy C

PRAWDA: Inne owoce i warzywa zawierają więcej witaminy C

Witamina C jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ pełni wiele ważnych funkcji: wspiera układ odpornościowy, pomaga w zwalczaniu szkodliwych dla organizmu wolnych rodników, chroni komórki przed uszkodzeniem, wspomaga wchłanianie żelaza, wspiera układ krwionośny oraz wspiera mechanizm usuwania toksyn z organizmu.

Należy zwrócić uwagę, iż organizm nie jest w stanie sam syntetyzować witaminy C.

Głównymi formami witaminy C dostarczanymi wraz z dietą jest kwas L-askorbinowy oraz kwas dehydroaskorbinowy.

Niedobór tej witaminy prowadzi do wystąpienia szkorbutu.

Z uwagi na pozytywny wpływ na organizm warto uwzględniać ją w swoim codziennym jadłospisie poprzez spożycie warzyw i owoców.

Z owoców rosnących w Polsce największą ilość witaminy C zawiera dzika róża (680–1200 mg/100g),  rokitnik (120–1100 mg/100g), oraz czarna porzeczka (200-400 mg/100g).

Dla porównania cytrusy podawane często jako bogate  źródło  witaminy  C,  zawierają między 30-70 mg/100 g witaminy C i tak pomarańcza (50–55 mg/100g), cytryna (40-60 mg/100g), grejpfrut (30-70 mg/100g).

Z warzyw bogatym źródłem witaminy C jest natka  pietruszki (180 mg/100g, stanowiąca jedno z ważniejszych źródeł witaminy C w polskiej diecie, następnie  jarmuż (120  mg/100g),  szczypiorek (50–100  mg/100g),  różne  odmiany  kapusty  (50–95 mg/100g).

Warto pamiętać, że zwartość witaminy C w wyżej wymienionych owocach i warzywach może się  różnić w zależności od warunków uprawy, świeżości, sposobu przechowywania i przygotowywania owoców i warzyw.

 

Warto uwzględnić różnorodność owoców i warzyw w diecie, aby zapewnić odpowiednią ilość witaminy C. Cytrusy stanowią dobre źródło witaminy C jednak jej ilość nie jest w nich największa.

 

Źródła:

  1. Musioł C., Szawczuk W., Gawdzik B., Kuban-Jankowska A., Przychodzień P, Górska- Ponikowska M., Witamina C w medycynie i kosmetologii. Wiadomości chemiczne, 2019, 73,s. 503-522
  2. Zawada K, Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka. Herbalism 1(2)/2016, s. 22-34.
  3. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-cytrusy-to-glowne-zrodlo-witaminy-c/

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This field is required.

This field is required.