Często odchudzanie kojarzy nam się z dieta 1000 kcal i jednocześnie z ogromnymi wyrzeczeniami. Mimo tego niejednokrotnie zaczynamy stosować taka dietę by szybko zredukować masę ciała i cieszyć się szczupła sylwetką jednak czy słusznie?
Dieta 1000 kcal jest jedną z najpopularniejszych diet. Polega ona na drastycznym ograniczeniu kaloryczności poniżej podstawowej przemiany materii organizmu, czyli energii, która służy podtrzymaniu podstawowych funkcji życiowych, takich jak praca poszczególnych narządów, układów, utrzymanie stałej ciepłoty ciała. Ponadto dieta ta nie uwzględnia indywidualnego zapotrzebowania energetycznego każdego z nas. U większości osób podstawowa przemiana materii wynosi więcej niż 1000 kcal, zazwyczaj jest to 1200-1400 kcal , a u niektórych nawet 2000 kcal i jej wielkość jest uzależniona m.in. od wieku, płci, masy ciała, wzrostu, stanu zdrowia, stanu odżywienia.
Stosując dietę 1000 kcal dostarczymy mniej kalorii niż organizm potrzebuje. Doprowadza to do spowolnienia przemiany materii, gdyż organizm będzie bronił się przed zagłodzeniem. W początkowym etapie stosowania diety dojdzie do utraty wody, glikogenu oraz masy mięśniowej , co będzie złudnym powodem radości szybkiej redukcji masy ciała, jednak organizm skutecznie będzie chronił zapasowe źródło energii jakim jest tkanka tłuszczowa. W efekcie dłuższego stosowania diety zredukowanie kolejnych kilogramów będzie coraz trudniejsze i z upływem czasu organizm będzie odkładał jak najwięcej energii prowadząc do wzrostu masy ciała.
Dieta 1000 kcal nie uwzględnia wartości odżywczej a jedynie wartość kaloryczną spożywanych produktów. Konsekwencją jej stosowania jest deficyt poszczególnych witamin i minerałów, co w konsekwencji może prowadzić do pogorszenia naszej koncentracji, pamięci, wypadania włosów czy osłabienia paznokci. Im dłuższy czas trwania niedoborów tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia anemii czy niedożywienia.
Dlatego też aby zredukować masę ciała, w tym przede wszystkim tkankę tłuszczową nie doprowadzając jednocześnie do pogorszenia stanu zdrowia, potrzebujemy bardziej zindywidualizowanego planu i podejścia – w czym mogę Ci pomóc 🙂
Źródło:
- Sosnowska- Szczuka, J. Mauricz. Możesz jeść wszystko. Zdrowe odżywianie, fakty i mity. Wydawnictwo Słowne 2019r.
- C. Cybulska, E. Marcinkowska, M. Grzymisłowski. Głodowanie z wyboru- konsekwencje zdrowotne. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018, tom 9, nr 1, 1–8