Jagodowe naleśniki
Z dużą ilością błonnika pokarmowego, antyoksydantów, wapnia
Sprzęt
- 1 blender
- 1 garnek
- 1 patelnia
- 1 drewniana łopatka
Składniki
- 50 g jajka
- 40 g mąki orkiszowej
- 50 ml mleka spożywczego 2%
- 150 ml wody
- 10 ml oleju rzepakowego
- 60 g jagód
- 50 g sera twarogowego
- 30 g jogurtu naturalnego
Instrukcje
- Rozgrzać patelnię.
- Do garnka wbić jajko, dodać mąkę, olej, mleko, wodę, część jagód i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie na rozgrzaną patelnie wlać część ciasta.
- Odczekać aż ciasto na patelni się zrumieni, drewnianą łopatką obrócić ciasto i przełożyć na talerz. Powtórzyć czynność ponownie.
- Tak przygotowane jagodowe naleśniki przesmarować twarogiem, zwinąć.
- Udekorować jogurtem naturalnym i pozostałą częścią jagód.