Kakowe naleśniki z brzoskwiniami
Z dużą ilością błonnika pokarmowego, żelaza, beta- karotenu
Sprzęt
- 1 mikser
- 1 garnek
- 1 patelnia
- 1 drewniana łopatka
- 1 łyżka
Składniki
- 50 g jajka
- 40 g mąki orkiszowej
- 50 ml mleka spożywczego 2% tłuszczu
- 150 ml wody
- 5 g kakao
- 10 ml oleju rzepakowego
- 80 g brzoskwini
- 50 g sera twarogowego
- 15 g jogurtu naturalnego
Instrukcje
- Rozgrzać patelnię.
- Do garnka wbić jajko, dodać mąkę, olej, mleko, wodę, kakao i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie na rozgrzaną patelnie wlać część ciasta.
- Odczekać aż ciasto na patelni się zrumieni, drewnianą łopatką obrócić ciasto i przełożyć na talerz.
- Powtórzyć czynność ponownie.
- Tak przygotowane kakaowe naleśniki przesmarować twarogiem, złożyć w trójkąty.
- Na talerz nałożyć jogurt, następnie położyć naleśniki.
- Udekorować pokojonymi brzoskwiniami.