Kakaowe naleśniki z truskawkami
Z dużą ilością błonnika pokarmowego, żelaza, witaminy C, wapnia
Sprzęt
- 1 mikser
- 1 garnek
- 1 patelnia
- 1 drewniana łopatka
Składniki
- 50 g jajka
- 40 g mąki orkiszowej
- 50 ml mleka spożywczego 2% tłuszczu
- 150 ml wody
- 5 g kakao
- 10 ml oleju rzepakowego
- 50 g truskawek
- 50 g sera twarogowego półtłustego
- 15 g jogurtu naturalnego
Instrukcje
- Rozgrzać patelnię.
- Do garnka wbić jajko, dodać mąkę, olej, mleko, wodę, kakao i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie na rozgrzaną patelnie wlać część ciasta.
- Odczekać aż ciasto na patelni się zrumieni, drewnianą łopatką obrócić ciasto i przełożyć na talerz. Powtórzyć czynność ponownie.
- Tak przygotowane kakaowe naleśniki przesmarować twarogiem, zwinąć w rulon.
- Udekorować jogurtem naturalnym i pokojonymi truskawkami.