Kakowe spaghetti z truskawkami i twarożkiem
Z dużą ilością błonnika pokarmowego, żelaza, witaminy C, wapnia
Sprzęt
- 1 mikser
- 1 garnek
- 1 patelnia
- 1 drewniana łopatka
- 1 łyżka
Składniki
- 50 g jajka
- 40 g mąki orkiszowej
- 50 ml mleka spożywcze 2% tłuszczu
- 150 ml wody
- 5 g kakao
- 10 ml oleju rzepakowego
- 50 g truskawek
- 30 g sera twarogowego półtłustego
Instrukcje
- Rozgrzać patelnię.
- Do garnka wbić jajko, dodać mąkę, olej, mleko, wodę, kakao i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie nałożyć ciasto łyżką i na rozgrzanej patelni narysować połączone esy-floresy.
- Odczekać aż ciasto na patelni się zrumieni, drewnianą łopatką obrócić ciasto i przełożyć na talerz.
- Powtórzyć czynność ponownie.
- Tak przygotowane kakaowe spaghetti udekorować pokojonymi truskawkami, posypać serem twarogowym i wiórkami kokosowymi.