Kurczak ze szpinakiem i pieczonymi ziemniaczkami
Z dużą ilością kwasu foliowego, żelaza i potasu
Składniki
- 120 g mięsa z kurczaka
- 200 g młodych ziemniaków
- 10 g oleju rzepakowego
- 20 g suszonych pomidorów
- 10 g granulowanego czosnku
- 3 g suszonej bazyli
Instrukcje
- Rozgrzewamy piekarnik do 160 °C.
- Młode ziemniaki myjemy gąbeczką, kroimy na ćwiartki, wkładamy do miski i posypujemy przyprawą do ziemniaków i przekładamy na blaszkę do pieczenia.
- Ziemniaki wkładamy do piekarnika na ok. 20-30 minut.
- Mięso przyprawiamy przyprawą z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz dodajemy łyżkę oleju rzepakowego.
- Na rozgrzana patelnie dodajemy mięso i podlewamy wodą( ½ szklanki).
- Przykrywamy patelnię pokrywka by mięso się poddusiło ok. 5 minut.
- Następnie dodajemy mrożony szpinak, opcjonalnie podlewając ½ filiżanki wody i dusimy do momentu rozmrożenia się szpinaku.
- Wyciągamy ziemniaki z piekarnika i przekładamy na talerz, na koniec kładąc mięso ze szpinakiem.
- Smacznego.