17lut

Kurczak ze szpinakiem i pieczonymi ziemniaczkami

Z dużą ilością kwasu foliowego, żelaza i potasu
Czas Przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Całkowity Czas 40 minuty
Posiłek Dania główne
Kuchnia Dla każdego
Kalorie 475 kcal

Składniki
  

  • 120 g mięsa z kurczaka
  • 200 g młodych ziemniaków
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 10 g granulowanego czosnku
  • 3 g suszonej bazyli

Instrukcje
 

  • Rozgrzewamy piekarnik do 160 °C.
  • Młode ziemniaki myjemy gąbeczką, kroimy na ćwiartki, wkładamy do miski i posypujemy przyprawą do ziemniaków i przekładamy na blaszkę do pieczenia.
  • Ziemniaki wkładamy do piekarnika na ok. 20-30 minut.
  • Mięso przyprawiamy przyprawą z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz dodajemy łyżkę oleju rzepakowego.
  • Na rozgrzana patelnie dodajemy mięso i podlewamy wodą( ½ szklanki).
  • Przykrywamy patelnię pokrywka by mięso się poddusiło ok. 5 minut.
  • Następnie dodajemy mrożony szpinak, opcjonalnie podlewając ½ filiżanki wody i dusimy do momentu rozmrożenia się szpinaku.
  • Wyciągamy ziemniaki z piekarnika i przekładamy na talerz, na koniec kładąc mięso ze szpinakiem.
  • Smacznego.
Słowo kluczowe szybki obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This field is required.

This field is required.