Makaron tagiatelle z łososiem i brokułami
Z dużą ilością kwasów omega-3, kwasu DHA, kwasu foliowego , witaminy D, A, C, E
Składniki
- 100 g łososia
- 100 g brokułów
- 50 g makaronu razowego
- 30 g szpinaku
- 50 g serka naturalnego
- 50 g mleka
- 4 g czosnku
- 2 g gałki muszkatołowej
- 2 g skórki z cytryny
- 10 g oleju rzepakowego
- 10 g szczypiorku
Instrukcje
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 160 °C.
- Płuczemy rybę, skrapiamy olejem, przyprawiamy pieprzem, solą a następnie wkładamy do rękawa do pieczenia.
- Następnie kładziemy rybę na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy około 20 minut.
- Na rozgrzanej patelni podsuszamy szpinak razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez ok. 3 minuty.
- W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy serek, gałkę muszkatołową, uprzednio przygotowany szpinak, startą skórkę z cytryny oraz różyczki brokuła.
- Wszystkie składniki dusimy przez ok. 5 minut i zdejmujemy z ognia.
- Ugotowany makaron przekładamy na talerz, następnie kładziemy rybę, polewamy przygotowanym sosem a na wierzch posypujemy szczypiorkiem.
- Smacznego.