18gru

MIT: Ostatni posiłek w ciągu dnia należy spożyć najpóźniej o 18.00

Ostatni posiłek powinniśmy spożywać 2-3 godziny przed snem

Masa ciała jest parametrem, który określa nam ile ważymy. Najłatwiejszym sposobem obliczenia swojej należnej masy ciała , czyli określeniem czy nasza masa ciała jest prawidłowa , czy mamy np. niedowagę, nadwagę czy otyłość jest skorzystanie z wzoru Broca,   a także wyliczenie wskaźnika masy ciała ( Body Mass Index-BMI).

Należna masa ciała wg Broca[ kg]= wzrost -100[ cm].

Wartość wskaźnika BMI wylicza się na podstawie następującego wzoru:

BMI= masa ciała[ kg]/ wzrost[m2].

 

Po dokonaniu obliczeń i na podstawie tabeli możemy stwierdzić czy nasza masa ciała jest prawidłowa czy też od niej odbiega.

 

Zakresy wartości wskaźnika masy ciała (BMI) dla osób do 65 roku życia (WHO) przedstawiłam poniżej

BMI w kg/m2
Niedowaga <18,5
Norma 18,5-24,9
Nadwaga 25-29,9
Otyłość >30
Otyłość I stopnia 30,0-34,99
Otyłość II stopnia 35,0-39,99
Otyłość III stopnia ≥40,0

 

Jeżeli już wiesz ile wynosi Twój wskaźnik BMI warto abyś wiedział również iż na naszą masę ciała wpływa szereg czynników m.in.  długość snu, ilość spożywanych płynów w ciągu dnia, ilość treści pokarmowej zalegającej w jelitach, stres,  jak również  godzina o której jemy.

 

Ostatni posiłek w ciągu dnia powinniśmy spożywać  2– 3 godziny przed snem. Zbyt długa przerwa między posiłkami będzie skutkowała tym, że będziemy głodni i skłonni do podjadania. Odstęp 2-3 godzin między ostatnim posiłkiem a pójściem spać jest optymalnym czasem, którego potrzebuje nasz organizm, aby strawić pokarm i zapewnić nam spokojną noc, gdyż podczas snu nasza przemiana materii ulega spowolnieniu.

 

Jedząc bezpośrednio przed zaśnięciem obciążamy pęcherzyk żółciowy oraz wątrobę, zmuszamy organizm do pracy i trawienia w czasie, w którym powinien się regenerować.

Jeżeli spożywamy posiłek  o 18:00  i kładziemy się spać o godzinie 20-21 jest to dobry czas na spożycie kolacji,   jednak jeżeli zasypiamy dopiero o godzinie 23-24 to czas ten jest zbyt długi. Prawdopodobieństwo  podjadania słodyczy lub zaśniecie z uczuciem głodu rośnie, co może przekładać się na problemy ze snem.

 

Pamiętajmy- kolacja  powinna być niewielka i lekkostrawna. Zatem unikajmy potraw tłustych, kalorycznych i bogatych w cukry proste.

 

Badania w instytucie psychologii wykazały, że osoby, które spożywają ostatni posiłek około 2-3 godziny przed zaśnięciem  mają wyższą jakość snu niż osoby, które kładą się spać głodne lub bezpośrednio po zjedzeniu kolacji.

 

Więc skąd w takim razie wziął się ten mit ? Co jest powodem, że został utrwalony w społecznej świadomości?

 

Prawdopodobna przyczyną były wyniki badań korelacyjnych, które zostały przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych. Wykazały one, iż u  Amerykanów, którzy spożywali posiłek po 18:00 dochodziło do wzrostu masy ciała,  a u tych, którzy unikali takich zachowań już nie. Warto jednak zauważyć, że ich posiłek stanowiła zazwyczaj pizza i piwo;)

 

Źródło:

 

  1. Sosnowska- Szczuka, J. Mauricz. Możesz jeść wszystko. Zdrowe odżywianie, fakty i mity. Wydawnictwo Słowne 2019r.
  2. E. Zwierzchowska. Fakty i mity o jedzeniu. Wydawnictwo ZPR Media 2017
  3. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/ilosc-posilkow-i-ich-omijanie/

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This field is required.

This field is required.