17lut

Papryka faszerowana mięsem mielonym i paloną kaszą gryczaną

Z dużą ilością witaminy C i witamin z grupy B
Czas Przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Całkowity Czas 25 minuty
Posiłek Dania główne
Kuchnia Dla każdego
Kalorie 451 kcal

Składniki
  

  • 240 g papryki
  • 100 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 g palonej kaszy gryczanej
  • 150 g passaty pomidorowej
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 10 g natki pietruszki
  • 2 g ziół prowansalskich
  • 2 g soli
  • 2 g pieprzu
  • 150 ml wody

Instrukcje
 

  • Kasze gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C
  • Paprykę myjemy, wierzch odkrawamy, wydrążamy środek.
  • W misce przyprawiamy mięso pieprzem i solą, dodajemy olej rzepakowy i mieszamy.
  • Na rozgrzaną patelnię przekładany przyprawione mięso, podlewamy filiżanką wody i dusimy ok. 15 minut.
  • Następnie dodajemy passaty pomidorowej, przyprawiamy ziołami prowansalskimi i ponownie dusimy ok. 10 minut.
  • Dodajemy kaszę.
  • Do wydrążonej papryki przekładamy uprzednio przygotowany farsz, zakrywamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego podlewając paprykę filiżanka wody.
  • Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut.
  • Myjemy i siekamy natkę pietruszki.
  • Gotową paprykę przekładamy na talerz, obok posypujemy natka pietruszki.
  • Smacznego.
Słowo kluczowe szybki obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This field is required.

This field is required.