Papryka faszerowana mięsem mielonym i paloną kaszą gryczaną
Z dużą ilością witaminy C i witamin z grupy B
Składniki
- 240 g papryki
- 100 g mielonego mięsa wieprzowego
- 50 g palonej kaszy gryczanej
- 150 g passaty pomidorowej
- 10 g oleju rzepakowego
- 10 g natki pietruszki
- 2 g ziół prowansalskich
- 2 g soli
- 2 g pieprzu
- 150 ml wody
Instrukcje
- Kasze gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C
- Paprykę myjemy, wierzch odkrawamy, wydrążamy środek.
- W misce przyprawiamy mięso pieprzem i solą, dodajemy olej rzepakowy i mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię przekładany przyprawione mięso, podlewamy filiżanką wody i dusimy ok. 15 minut.
- Następnie dodajemy passaty pomidorowej, przyprawiamy ziołami prowansalskimi i ponownie dusimy ok. 10 minut.
- Dodajemy kaszę.
- Do wydrążonej papryki przekładamy uprzednio przygotowany farsz, zakrywamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego podlewając paprykę filiżanka wody.
- Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut.
- Myjemy i siekamy natkę pietruszki.
- Gotową paprykę przekładamy na talerz, obok posypujemy natka pietruszki.
- Smacznego.