Kurczak w ziołach z fasolką szparagową i kaszą orkiszową
Z dużą ilością kwasu foliowego, witaminy K, witaminy E
Składniki
- 120 g mięsa z kurczaka
- 50 g kaszy orkiszowej
- 200 g fasolki szparagowej
- 10 g oleju rzepakowego
- 20 g suszonych pomidorów
- 10 g granulowanego czosnku
- 3 g suszonej bazyli
Instrukcje
- Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- W osobnym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy fasolkę szparagową, gotujemy ok. 8 minut.
- Mięso przyprawiamy przyprawą z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz dodajemy łyżkę oleju rzepakowego
- Na rozgrzana patelnie dodajemy mięso i podlewamy wodą( ½ szklanki).
- Przykrywamy patelnię pokrywka by mięso się poddusiło.
- Odcedzamy kasze.
- Po ok. 10-15 minutach mięso powinno być gotowe.
- Przekładamy kaszę na talerz, dodajemy mięso a następnie nakładamy ugotowaną fasolkę szparagową.
- Smacznego