Pulpety pomidorowe z niepaloną kaszą gryczaną
Z dużą ilością potasu, magnezu, witaminy E, aminokwasów egzogennych: tryptofanu, lizyny
Składniki
- 120 g drobiowego mięsa mielonego
- 200 g pomidorów
- 50g g niepalonej kaszy gryczanej
- 10 g oleju rzepkaowego
- 10g g czosnku
- 6 g natki pietruszki
- 2 g oregano
- 2 g bazylii
- 2 g wędzonej papryki
- 2 g pieprzu
Instrukcje
- Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Do garnka wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy.
- Następnie dodajemy paprykę w proszku i pomidory z puszki.
- Mieszamy, zagotowujemy i doprawiamy pieprzem.
- Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut.
- Mięso mielone doprawiamy pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Formujemy małe klopsiki.
- Następnie obsmażamy je na oleju rzepakowym na patelni z dwóch stron aż do zrumienienia się mięsa.
- Klopsiki przekładamy do garnka z sosem i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
- Podajemy z kaszą.
- Smacznego.