Ryba po grecku z kaszą pęczak
Z dużą ilością kwasów omega-3, witaminy E, witaminy K, magnezu
Składniki
- 120 g dorsza
- 50 g kaszy pęczak
- 40 g czerwonej cebuli
- 80 g marchewki
- 40 g pietruszki
- 200 g pomidorów w kartonie
- 40 g selera naciowego
- 10 g oleju rzepakowego
- 5 g oliwy z oliwek
- 10 g czosnku
Instrukcje
- Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 160 °C.
- Rybę skrapiamy oliwą, przyprawiamy pieprzem, bazylią, oregano a następnie wkładamy do rękawa do pieczenia.
- Następnie kładziemy rybę na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy około 20 minut.
- W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy pokrojoną cebulę, chwilę podsmażamy.
- Dodajemy pomidory , przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa- marchew, seler, pietruszkę.
- Gotujemy warzywa do miękkości.
- Upieczoną rybę przekładamy do sosu pomidorowego.
- Podajemy z uprzednio ugotowaną kaszą.