Szpinakowe naleśniki z twarogiem
Z dużą ilością kwasu foliowego, żelaza, wapnia
Sprzęt
- 1 blender
- 1 garnek
- 1 patelnia
- 1 drewniana łopatka
Składniki
- 50 g jajka
- 40 g mąki orkiszowej
- 50 ml mleka spożywczego 2% tłuszczu
- 150 ml wody
- 10 ml oleju rzepakowego
- 20 g świeżych liści szpinaku
- 50 g sera twarogowego półtłustego
- 15 g jogurtu naturalnego
- 3 g cebuli dymki
Instrukcje
- Rozgrzać patelnię.
- Do garnka wbić jajko, dodać mąkę, olej, mleko, wodę, świeżeliście szpinaku i zblendować douzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie na rozgrzaną patelnie wlać część ciasta.
- Odczekać aż ciasto na patelni się zrumieni, drewnianą łopatką obrócić ciasto i przełożyć na talerz.
- Powtórzyć czynność ponownie.
- Tak przygotowane szpinakowe naleśniki przesmarować twarogiem i zwinąć w rulon.
- Na talerz nałożyć jogurt, następnie położyć naleśniki.
- Udekorować pokrojoną cebulą dymką.