![](https://dietetycznydetektyw.pl/wp-content/uploads/2021/07/Agnieszka-Detektyw1198-300x300.jpg)
Wieprzowina z sosem porzeczkowym i pieczonymi ziemniaczkami
Z dużą ilością witaminy C, witaminy A, potasu, błonnika pokarmowego
Składniki
- 120 g mięsa wieprzowego z szynki
- 120 g świeżych lub mrożonych czerownych porzeczek
- 200 g ziemniaków
- 10 g masła klarowanego
- 5 g miodu
- 4 g liścia laurowego
- 2 g listków melisy
- 2 g ziela nagielskiego
- 350 g wody
Instrukcje
- Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.C.
- Młode ziemniaki myjemy gąbeczką, kroimy na ćwiartki, wkładamy do miski i posypujemy przyprawą do ziemniaków i przekładamy na blaszkę do pieczenia.
- Ziemniaki wkładamy do piekarnika na ok. 20-30 minut.
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
- Wkładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy ziela angielskiego i liść laurowy.
- Gotujemy do miękkości ok. 45 min.
- W osobnym rondelku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy porzeczki i lekko podsmażamy.
- Następnie dodajemy miód i listki melisy, chwilę podsmażamy i odstawiamy z palnika.
- Wyciągamy ziemniaki z piekarnika i przekładamy na talerz, na koniec kładąc mięso i polewając go porzeczkowym sosem.
- Smacznego.