17lut

Wieprzowina z sosem porzeczkowym i pieczonymi ziemniaczkami

Z dużą ilością witaminy C, witaminy A, potasu, błonnika pokarmowego
Czas Przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Całkowity Czas 1 godzinę
Posiłek Dania główne
Kuchnia Dla każdego
Kalorie 506 kcal

Składniki
  

  • 120 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 120 g świeżych lub mrożonych czerownych porzeczek
  • 200 g ziemniaków
  • 10 g masła klarowanego
  • 5 g miodu
  • 4 g liścia laurowego
  • 2 g listków melisy
  • 2 g ziela nagielskiego
  • 350 g wody

Instrukcje
 

  • Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.C.
  • Młode ziemniaki myjemy gąbeczką, kroimy na ćwiartki, wkładamy do miski i posypujemy przyprawą do ziemniaków i przekładamy na blaszkę do pieczenia.
  • Ziemniaki wkładamy do piekarnika na ok. 20-30 minut.
  • Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
  • Wkładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy ziela angielskiego i liść laurowy.
  • Gotujemy do miękkości ok. 45 min.
  • W osobnym rondelku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy porzeczki i lekko podsmażamy.
  • Następnie dodajemy miód i listki melisy, chwilę podsmażamy i odstawiamy z palnika.
  • Wyciągamy ziemniaki z piekarnika i przekładamy na talerz, na koniec kładąc mięso i polewając go porzeczkowym sosem.
  • Smacznego.
Słowo kluczowe szybki obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This field is required.

This field is required.